Ingrijire tufa de lavanda

INGRIJIRE TUFA DE LAVANDA

Lavandula angustifolia „Blue scent”

 

Lavanda este un semiarbust peren (traieste aprox 15 ani) de origine mediteraneana folosita ca planta medicinala si aromatica inca de pe vremea romanilor.

 

I PLANTARE LAVANDA IN GRADINA/CAMP:

  1. Solul trebuie sa fie curatat de buruieni si sa dreneze bine apa; Poate fi plantata atat pe soluri fertile cat si pe soluri nisipoase, calcaroase sau stancoase;
  2. Toamna tarziu se face musuroi la baza tufei pentru a evita inghetul acesteia pe timp de iarna; Rezista la temperaturi de -30 de grade daca aceasta este acoperita cu zapada.
  3. Lavanda infloreste in lunile iunie-iulie, in functie de zona, iar recoltarea se efectueaza manual cu secera sau mecanizat. Se tunde tija cu inflorescente imediat deasupra primelor frunze. Daca este ingrijita corespunzator aceasta poate inflori si in luna septembrie.
  4. Fiind o planta iubitoare de lumina si caldura, este nevoie sa alegeti un asemenea loc pentru plantare;
  5. Fata de umiditate, lavanda este mai putin pretentioasa, suportand bine seceta, datorita sistemului radicular foarte bine dezvoltat (ajunge la 2 m in primii ani). In primii 2 ani planta trebuie udata cel putin o data pe saptamana.

 

II PLANTARE LAVANDA IN GHIVECI:

  1. Se muta lavanda intr-un ghiveci cu un diametru de aprox. 30 de cm. la baza;
  2. Solul va fi un amestec de turba cu nisip in proportie de 6:1;
  3. Pe timp de vara, este necesara o udare de 3-4 ori pe saptamana, iarna fiind suficienta o singura udare in acelasi interval de timp;
  4. Tunderea tufei de lavanda dupa inflorire se realizeaza cu o foarfeca bine spalata; Se tunde tija cu inflorescente imediat deasupra primelor frunze. Daca este ingrijita corespunzator aceasta poate inflori de doua ori pe an, in iunie si inseptembrie.
  5. Alegeti un loc luminos pentru lavanda dumneavoastra;

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *